Uncategorized

Har Arsenal löst några problem från 2013/2014?

Detta blogginlägg görs verkligen inte för att reta upp er som följer Arsenal och vår podcast. Men jag känner att frågan måste lyftas och diskuteras eftersom så många Arsenal-fans tror på stordåd denna säsong. Detta diskuteras även i vår senaste podcast som släpps torsdag 14e aug.

Vi backar tillbaka till förra hösten. Arsenal gick som tåget och ledde ligan i över 100 dagar. Men i slutändan var man inte ens nära att vinna den. Berodde det bara på skador eller fanns det tydliga problem som behövdes rättas till under kommande transferfönster?

Jag skulle påstå att det berodde mer på balanseringen av truppen än skadorna. Arsenal spelade ca 6-21 tror jag i målskillnad mot de andra topplagen och blev slaktade i ett par av matcherna. Skälet till det är att man hade ett felbalanserat lag som var alldeles för offensivt och inte hade möjligheter att disponera laget så mycket annorlunda.

Stort bollinnehav leder till att man utsätts för omställningsagrepp av motståndarna och det ställer höga krav på att man har en väldigt rörlig och bra defensiv. Mertesacker och Koscielny var kanske det bästa backparet i PL då man hade en samlad defensiv men då man utsattes för snabba omställningar mot de bättre lagen så blev man ofta helt söndersprungna. Är det backarnas fel? Nej jag tror att Arsenal kan använda detta backparet framgångsrikt men då måste man ha 1-2 balansspelare med bra blick och framför allt arbetsvilja och snabbhet.

Flamini kom tillbaka och framstod som ett geni i rollen direkt och gjorde att man firade enorma framgångar mot lagen på den nedre halvan. Sedan fick Arteta överta denna roll allt mer och inledningsvis fungerade det bra. Men när man spelade borta mot City och Liverpool så blev det så extremt tydligt att det inte räckte till.

I transferfönstret nu i sommar har man värvat Alexis Sancez, ett otroligt bra nuförvärv där man kunna “uppgradera” Theo Walcott till en bättre spelare. Men som vi kan se i matcherna så är det fortfarande Giroud som är förstahandsval för strikers. Och i matcherna mot topplagen så räckte han inte till alls och många Arsenal fans slet sitt hår för att man inte agerade i januari för att iaf komplettera honom.

Nu i mitten på augusti undrar jag då. Har Arsenal egentligen löst det som behövs för att konkurrera med topplagen och kunna på allvar utmana om titeln?

Visst man ledde ligan länge men då ska vi inte glömma bort att City och Chelsea tog väldigt många svaga bortaförluster som de förmodligen inte kommer göra i år. Och då kommer inbördesmatcherna mellan topplagen vara ännu viktigare.

Om Arsenal värvar en forward av yttersta klass och 1-2 defensiva mittfältare vinner man kanske ligan men nu när Arsene gjort Arteta lagkapten så tror inte jag det händer. Så trots ligans överlägset bästa offensiva mittfält så tror jag det slutar runt 4e plats detta år igen.

Vad tror ni? // Dennis