Uncategorized

Manchester City är tyvärr inget luftslott

För er som hade hoppats det.

I Premier League Podden är vi partiska och försöker inte dölja att vi supportar specifika lag och avskyr andra. Det är det som är just vår podd. Vi representerar oss själva och våra egna åsikter. Jag själv, Dennis, är en av få i Sverige som står bakom de himmelsblå månarna från Manchester.

Som citysupporter får man utstå väldigt mycket kritik från andra fans pga av de enorma pengar som pumpats in för att ge framgång snabbt. Och med all rätt tycker jag att man kan se kritiskt på det men jag tror det är svårt för nya lag att nå toppen utan att gå den vägen.

Men för de som tror att man byggt ett luftslott i Manchester och bara köpt in spelare för att vara framgångsrik under en specifik period så får man nog en obehaglig överraskning de kommande åren.

För sex år sedan gjorde City en omstart för att utvecklas både ekonomiskt och sportsligt.  Man hade stora visioner och gjorde långsiktiga planer för hur man skulle bygga upp en av de största och starkaste klubbarna i världen.

Hela området kring Etihad Stadium har förvandlas till ett Wimbeldon-liknande fält av planer och anläggningar för att rymma alla lag inom föreningen. Man har satsat mycket resurser för att skapa de bästa förutsättningar för ungdomar att utvecklas. Nu sex år senare så vann man detta år nästan alla ungdomsmästerskap i England från U11 och uppåt. Man har många spelare i de engelska u-landslagen och upp till 9st i ett enskilt. Så de som hånar City och frånvaron av “homegrown” spelare får nog passa på ett par år medan man kan för sedan kommer nog klubben vara ledande i England kring det.

De har byggt ett affärsemperium som sträcker sig över hela världen och man bygger upp klubbar och filialer i New York och Melbourne, och fler samarbeten kommer dyka upp. Detta gör hela City gruppen väldigt stark kommersiellt i hela världen.

Framöver kommer City så klart fortsätta att spendera pengar på bra spelare men i paritet med de andra toppklubbarna för man har byggt upp en stark stomme under dessa 6 år. Vi fick betala sjuka löner för att få spelare till City, rena överpriser i övergångar med. Och många av de lever fortfarande kvar.

City säger att de kommer agera exakt som förra året och tidigt agera på transfermarknaden för att få en bra försäsong. Och rättar man till de problem som finns i försvaret så kommer man bli väldigt bra nästa år. Framåt har det ju inte varit några problem för detta år, City slog rekord i antal mål i England, alla turneringar inräknade.

Framöver så kommer klubben växa på ett naturligt sätt för att man lagt grunden bra och det finns tyvärr inget som får detta slott att blåsa omkull för er som hoppas på det. Det står på sina egna ben ekonomisikt från nästa år. Mästaren kommer bli starkare, utan att Shejken puttar in fantasisummor.

Till sist vill jag bara säga tack till Gareth Barry och Joleon Lescott som lämnar föreningen i sommar.