Uncategorized

En annorlunda hyllning till en av svensk fotbolls största – Erik Niva

Man brukar höra att bara en mamma kan älska en brottsling till son. En sjukt konstig jämförelse men bara en genuint fotbollsintresserad kan älska Erik Niva. 

Han har en uppsyn som inte lämnar några avtryck. Han klär sig oftast som en liten farbror. Hans röstläge går alltid i samma lite gnälliga tonläge inom ramen för hans gällivariska ursprung. Och om man inte lyssnar på vad han faktiskt säger är det lite som att lyssna på Håkan Hellström, det låter ju faktiskt inte speciellt kul.

Men precis som med Håkan så döljer sig det ett verbalt geni bakom fasaden som får alla andra i branschen att se ut som lekmän och alltid generas i hans närhet tack vare den överlägsna kompetens och allmänbildning inom fotbollen.

Vi i Premier League Podden är glada amatörer och försöker inte vara något annat eller bättre än de vi är för stunden. Men journalistbranschen i övrigt känns väldigt begränsade i sitt agerande. Efter varje avsnitt vi spelar in känns det som alla andra pratar om samma saker, på nästan samma sätt som vi. Alla förutom Erik Niva.

Erik Niva kan återge en händelse ur 13 olika vinklar som i sin tur kan ta vägen vidare i 22 olika sidospår och verbalt med ordval kan sägas på 8 olika sätt.

Jag har aldrig läst något om Niva eller hört någon intervju som handlar om honom men jag måste ju förutsätta att alla hans år efter 10 måste ha gått till att samla in intryck och information kring fotboll, för hur mycket kan man egentligen känna till Erik?? Medan andra i din studionärhet använder sig av stödord och minnesanteckningar känns det som att du sätter ihop din historia lika snabbt som orden kommer ur din mun.

Marcus Cristenson, The Guardians fotbollschef, berömde Erik för hans sätt att skriva. Och det är inte förrän nu, när vi som glada amatörer sysslat med detta ett tag, som man förstår hans storhet på riktigt.

Det är lite torftig och dålig humor emellanåt, han gör exakt samma gest med armarna var tredje mening som han drar och ibland övergår de avancerade ordvalen nästan till en  fånig nivå. Men han har alltid en historia som är värd att höras.

Du är absolut den bästa och mest kunniga i branschen och som Premier League entusiast är jag glad att du är med. Jag lyssnar gärna på både dina och Håkans skrälla berättelser!