Uncategorized

Kjellin synar storlagen inför premiären. Del 3 Manchester United.

Van Gaal är mitt uppe i sitt projekt att få tillbaka Devils till den absoluta toppen. Till skillnad till Manchester City så har United ett väldigt starkt varumärke och rykte i Europa. Det räcker med att kolla vinnarna i Champions League sedan 1999 så hittar du Manchester United två gånger.

Så hur långt har projektet kommit? Jag tycker han fick ut max förra säsongen och med hjälp av De Gea kom han nästan bragdartat fyra. Laget är tryggare och spelarna har hittat sina roller på ett annat sätt nu. Nyförvärven är bra men kortsiktigt tycker jag inte att de har gjort så stor skillnad. De matcherna som Carrick spelade var han helt enorm och kanske ligans bäste på mitten. Det är klart att Schweinsteiger och Schneiderlind adderar styrka och bredd på mitten men jag ser fortfarande backlinjen och forwardsuppsättningen som ett väldigt stort problem.

Nu verkar De Gea-historian vara på väg att lösas. Att han inte får starta premiären är ju en stark markering. Det verkar dock som att klubbarna inte kommer överens. Jag tycker United ska behålla De Gea om man inte får väldigt bra betalt. Det är fortfarande en kritisk tid och man behöver göra en bra säsong till och landa topp fyra. Det är en tuff liga att leverera i år 1, även för målvakter, så det är inte självklart att de nya blir en succé.

Backlinje behöver en ledare. En hänförare som tar Smalling och Shaw under sin vingar. Men de är ju inte enda laget som jagar försvarare. Varför finns det inga bra backar tillgängliga kan man undra. En Messi förstår jag att det är svårt att få fram men en spelare som är lång, stark och någorlunda med fötterna, hur svårt ska det va? Man skulle haft 20 cm till och 15 kilo så kunde man blivit jätterik på att nicka bort bollar på inlägg. Jag överdriver så klart och den offensivare fotbollen som spelas nu ställer högre krav på försvararen både i offensiven och defensiven. Men hur svårt ska de va :).

Paddy McNair tycker jag är en väldigt spännande back och har nog en fin framtid som spelare men han är bara 95a. En spelare som däremot skadar laget med sitt spel är Blacket. Märkligt mycket speltid förra säsongen och det var kaos varje gång han var på planen. Det är såna beslut som får en att undra om tränarna ser matcherna i över huvud taget. Lite som Clichy och Pellegrini. Ser du inte hur usel han är defensivt människa?

Är Rooney fortfarande tillräckligt hungrig för att ha nr 9 rollen ”ensamt” denna säsong. Vi såg perioder förra året då United fått ordning på laget och han ändå knappt hade några avslut på mål under 5-6 matcher. Rooney vill man väl att han ska komma mer bakifrån. Slanta upp och köp Cavani istället. Det borde vara den ultimata United forwarden.

De som tror att United är titelkandidat kommer nog tyvärr bli besvikna denna säsong. Man kämpar om platserna 3-6 och just nu är truppen för svag för att leverera i alla tävlingar som man ska delta i. Det måste förstärkas under augusti och det blir spännande att se vad som sker nu när Di Maria har lämnat. Finns det en chans för Bale? Pedro tror jag är helt fel värvning och kommer inte göra förstaelvan starkare. Tror inte hans spelstil passar Van Gaals United. Men klart, att ha han på bänken är ju inte fel, det har vi sett i Barca. Men lite dyr bänkspelare och stackars Pedro byter en bänk mot en annan. Nä Pedro, gå till Southampton istället.

United kommer spelmässigt sett vara mycket tryggare. Men kommer spetsen finnas bakåt och framåt så det räcker för att konkurrera om titeln, jag tror inte det.