Uncategorized

Kjellin synar storlagen inför premiären. Del 2 Manchester City

Det är nog många som inte vill kalla Manchester City storlag ännu och på många sätt är man inte riktigt det ännu. Men med resultaten senaste åren så är det så klart självklart att jag ska syna mitt eget lag inför premiären.

 City’s projekt har fortlöpt ett tag nu och man har likt en trappa tagit sig upp steg för steg mot toppen. Det har kortsiktigt kostat väldigt mycket pengar och verkligen stuckit ut eftersom satsningarna gjordes så intensivt. Jag är så klart partisk men det måste få vara okej att göra så annars går det nog inte ta sig till toppen. Däremot måste satsningarna balanseras upp över tid.

Sommaren som gått skulle vara den där man adderade världsklass igen till den befintliga truppen och där man gick på etablerade namn. I första hand skulle home grown problematiken lösas och till viss del får man säga att klubben lyckats med det. Att få in Raheem Sterling till truppen är ett enormt tillskott och kommer ge anfallsspelet en ny dimension. Fabian Delph adderar bredd till truppen och är en karaktärsspelare som blir användbar i många matcher.

Efter värvningarna så känns det som City har börjat trampa vatten. Ligan börjar idag och klubben har inte lyckats addera världsklasspelarna. Varför går det så trögt då? Jag har en teori och den bygger i grunden på att City’s varumärke inte attraherar de allra största riktigt än.

När man skulle ta första steget 2008 så tvingades laget köpa väldigt många spelare på en nivå som vi kan kalla för level 2 och 3. Spelare som inte tillhör den allra bästa nivån men ett eller två steg under. Man köpte Kompany, Wright-Phillips, Zabaleta, Robinho, Bellamy, De Jong m fl. En klar markering på en tydlig satsning och det fanns en nivå av pengar som endast Chelsea kunde matcha i Premier League. Eftersom varumärket inte är lika starkt som många andra storlag så har man varit tvungen att kompensera det med pengar i form av löner och övergångssummor.

Det har som ni vet lett till att många av spelarna som är på tredje trappsteget eller kanske på andra tom har löner som matchar de allra bästa längst upp i trappan och det i sin tur gör att det är svårt att sälja vidare dem sedan då klubben vill uppgradera truppen till nästa nivå.

Året efter tog City in Adebayor, Kolo Toure, Gareth Barry och Carlos Tevez och man fortsatte att rensa ut den trupp som Sven-Göran Eriksson hade värvat för en helt annan ekonomi. Många tror felaktigt att han hade stora pengar att spendera men ägaren var en stor bluff och de spelare som togs in värvades mestadels för de TV-pengar som alla lagen fick.

2010 exploderade projektet och man gjorde sin bästa transfersommar genom tiderna. David Silva, Yaya Toure, James Milner, Edin Dzeko var spelare som adderade styrka och flera av dem tillhörde kanske inte då den yttersta eliten eller precis där under.

Framgångarna på transfermarknaden fortsatte tills Pellegrini kom till City. Många skulle säkert tro att det beror på de restriktioner man fick via FFP. Men jag börjar bli orolig att så inte är fallet utan att projektet har stannat upp något. Det är två starka skäl till det och ett lite mindre. Det första är som jag skrev innan att City’s varumärke inte är lika starkt ännu som United och Chelsea eller de andra toppklubbarna i Europa. Fram tills Pellegrini kom så har man kunnat kringgå det genom ett enormt projekt med mycket pengar och erbjudit spelare strax under yttersta eliten löner som är över de bästa.

Det andra starka skälet är inte Pellegrini utan hur ekonomin ser ut i fotbollseuropa nu. City och Chelsea har spelat i en egen nivå under en 10 årsperiod och har med hjälp av sina pengar kunnat plocka mycket av det man velat ha in. Nu i England och i många klubbar i Europa så är man nästan ikapp gällande ekonomiska möjligheter. Iaf under det nu luddiga taket för FFP. Spelarna kan få höga löner på annat håll, klubbarna kan få bra betalt av andra klubbar. Vi lever i en tid då Crystal Palace värvar från PSG och många klubbar har stora summor att röra sig med. Det gör att City måste sälja in projektet mycket mer för att de allra bästa ska välja Manchester som hemstad. Det är inget fel på staden egentligen men det är ju Englands Borås och regnar ju heela tiden.

Det tredje skälet är inte lika problematiskt men jag tror ändå det spelar en roll i att City trampar vatten just nu. Det är Pellegrini. Tror man på honom, är han den som kommer vara kvar och driva detta projekt vidare särskilt länge till? Jag känner mig ytterst tveksam till det. Jag som City-supporter har enorma tvivel kring hans förmåga att ta detta lag till nästa nivå. Det har varit stora problem med balansen i laget och spelstilen, som bygger mycket på hög press i försvaret, kräver att alla går till jobbet i alla matcher och löser sina roller. Även borta mot Cardiff. Det har inte varit fallet och redan första året då han vann ligan så hade City enorma problem i matcherna mot de ”mindre lagen”. Man glömmer lätt hur en säsong var om man vunnit guld men det året var man långt ifrån imponerande lagmässigt i framför allt defensiven och det var tack vare stjärnor som Yaya Toure som man kunde bärja titeln.

Om man inte har yttersta världsklass i försvaret är det väldigt riskfyllt med dagens spelstil. Vi vet alla att Mangala inte är där ännu, Clichy kommer aldrig vara där utan kvalitén kommer från Kompany och Zabaleta men där bakom är det svajigt defensivt. Och adderar du en bristande attityd till det med så fungerar det ju inte alls.

Pellegrini har haft två år på sig nu. City gör mest mål i ligan men fortfarande sitter inte spelet och inte heller inställningen i alla matcher. Jag blev inte förvånad att man förlängde hans kontrakt men däremot att han fick vara kvar. Det kanske låter jäkligt konstigt men om man ändå ska behålla honom, vilket jag inte trodde, så tycker man gör det rätt genom att visa truppen att det är denna manager vi tror på och som du ska kämpa under och inte sitta och vänta in en ny. Det är också viktigt under transferfönstret för du vill inte bli värvad av en avgående tränare. Vem vet om jag passar in under den nya och hans sätt att vilja spela fotboll.

Men trots nya kontraktet så sitter han verkligen inte säkert. Går han titellös även detta år så är det inte en chans att han sitter kvar. Nyckeln till att lyckas ligger i balans och inställningen och är den lugne, äldre mannen rätt person att lösa det? Jag är väldigt tveksam och kanske är de största stjärnorna det med som funderar på City som en framtida arbetsgivare.

Så hur går det för City denna säsong. Transferfönstret är inte stängt på långa vägar och jag tror att City kommer försöka att få in 1-2 riktigt bra spelare till. Det kommer i så fall kosta snuskigt mycket pengar. Jag tror att man slåss om platserna 2-4 i första hand och det är lite skrivet med hjärtat för att egentligen känns det som att det är platserna 3-4 som är mest realistiskt just nu. Men tyvärr kan man ju värva fortfarande i några veckors tid till under pågående ligaspel så mycket kan hända. Om tre veckor kanske vi ser den som ett helt annat hot. Men det känns inte just nu som att det kommer hända. Jag är orolig för säsongen.