Uncategorized

Sommarens övergångar hittills, uppdatering

Har landat i vackra Karlskrona och sommaren rusar fram i rask takt liksom värvningarna som även rullar in på bred front. I slutet på nästa vecka kommer vi, som det ser ut just nu, spela in ett silly season avsnitt. Ska bli kul och diskutera det hetaste under sommarens fönster med vännerna i Rosersberg. Nedan följer lite tankar så länge kring det som hänt sedan förra inlägget. Ha en fortsatt skön sommar// Dennis.

Aston Villa -

Aston Villa klarade sig precis kvar i Premier League förra säsongen och som största lag i Englands näst största stad måste man kunna kräva mer. Man har behållit Sinclair efter lånet från City och dessutom tagit in City-profilen Micah Richards. Ett fysfenomen utöver det vanliga men med lite problem i positionering och taktik. Richards blir säkert en grym värvning om han håller sig hel till skillnad mot i City.

Största nyheten är så klart att Fabian Delph valde att lämna för Manchester City trots att han veckan innan som lagkapten berättade att han trivs i laget och längtar efter säsongsstarten. Ett tungt avbräck för ett redan sargat lag där man nu får luta sig mot den ojämne Agbonlahor. Min teori är att Delph fick veta att Benteke är klar för Reds eller United och kände därför att en utmaningen i City var lättare än att bli nedflyttningslag med Villa.

Det känns som vi räknar dagar till Benteke lämnar för Liverpool och skapar ytterligare ett hål som måste fyllas. Tidigare Tottenham coachen ser ut att snegla mycket åt sina gamla adepter men jag tror att det kommer bli ett tungt 15-16 för villa.

Idrissa Gueye har kommit in från Lille, har ingen koll på honom men som defensiv mittfältare är tanken säkert att han täcker upp för Cleverly som gått till Everton.

In

Scott Sinclair (Manchester City) Undisclosed  Micah Richards (Manchester City) Free  Mark Bunn (Norwich City) Free

Idrissa Gueye (Lille)

Ut Darren Bent (Derby County) Free Enda Stevens (Portsmouth) Free Andreas Weimann (Derby County) Matt Lowton (Burnley) Undisclosed Yacouba Sylla (Rennes) Undisclosed

Antonio Luna (SD Eibar) Undisclosed Shay Given (Stoke City) Free Fabian Delph (Manchester City) Undisclosed

Chelsea ++

Chelsea är väldigt lugna i fönstret och det beror så klart på att José redan fick klart de lag han önskade förra året. Problemet är bara att det behövs nytt blod som rör som lite bland de ordinarie spelarna och skapar en motivationshöjande konkurrens. Annars kan det lätt bli så som skett för både City och United de senaste åren. Kan Falcao lyckas i PL?? Vi är nog många skeptiker efter förra året.

Asmir Begovic har plockats in från Stoke. Bra värvning från Chelseas sida som säkrar upp med ett starkt alternativ bakom Courtois. Begovic själv kan man ju undra hur han tänker. Om Chelsea skickar iväg självaste Cech för Courtois så är ju chansen till spel i ligan i stort sett noll om han inte går sönder. Tråkigt då det säkert kan komma öppningar i flera lag som förstamålvakt när bl a United förmodligen måste plocka in två nya målvakter i sommar!

In Nathan (Atletico Paranaense) Undisclosed Radamel Falcao (AS Monaco) Loan

Asmir Begovic (Stoke City

Ut Christian Atsu (AFC Bournemouth) Loan Didier Drogba Released Gael Kakuta (Sevilla) Undisclosed Petr Cech (Arsenal) Undisclosed Mario Pasalic (AS Monaco) Loan

Josh McEachran (Brentford) Undisclosed 
Marco van Ginkel (Stoke City) Loan

Liverpool ++++

Spännande fönster hittills för Liverpool. Och väldigt oväntat framgångsrikt med. Det är många spelare som kommit in som går direkt in i elvan. Man ska inte underskatta vad James Milner kan göra för detta laget nu när Gerrard har lämnat. Jag ser han som den viktigaste pusselbiten i Rodgers bygge inför kommande säsong. Man har precis presenterat Henderson som den nya kaptenen och på planen är han inte den typen som kommer få med sig hela laget. Känns lite märkligt med det valet av kapten faktiskt.

Jag har sett Firmino för lite för att bedöma storheten i värvningen men om beskrivningen om honom stämmer som spelartyp så kommer det vara en kanonvärvning för Reds. Clyne och Ings är två väldigt spännande värvningar med för framtiden.

Jag kan inte riktigt se hur Benteke ska passa in i detta lag men det är klart att det blir mer dynamisk med han i truppen. Frågan är bara om man kan göra sig av med dödköttet Balotelli. En värvning som bara blir problem, kanske ännu mer då han inte får spela.

Liverpool ser ut att rusta bra men sedan ska laget spelas ihop med, det är inte självklart att det sitter förrän november. Har man den tiden?

Så var Sterling-gate (äntligen?) avslutad. Manchester City värvar 2014 golden boy i Europa. Läs mer under Manchester City.

In James Milner (Manchester City) Free Danny Ings (Burnley) Tribunal Adam Bogdan (Bolton Wanderers) Free Joe Gomez (Charlton Athletic) Undisclosed Roberto Firmino (Hoffenheim) Undisclosed  Nathaniel Clyne (Southampton) Undisclosed

Out Steven Gerrard (Los Angeles Galaxy) Free  Glen Johnson Released Brad Jones Released Sebastian Coates (Liverpool) Undisclosed

Raheem Sterling (Manchester City) Undisclosed

Manchester City  ++

Nu har City gjort sina första värvningar i detta fönster. Som vanligt då City är involverat så hamnar tranfersummorna i fokus. Denna gång först ett inhemskt rekord för en engelsk spelare då Sterling köpts in från Liverpool för 44 miljoner pund plus 5 miljoner i potentiella prestationsbonusar för Liverpool. City, som behöver lösa home grown problematiken, har löst ett av de bästa alternativen som finns på marknaden. Man har även agerat kring ett annat uppenbart problem som är åldern i truppen. Men det kostade rejält och ingen tycker nog egentligen att summan motsvarar Raheems nuvarande värde. Däremot som City-supporter så hoppas jag att han kommer ta ett par steg till i sin nya miljö och att City ger denna talang det utrymme han behöver för att mogna som person och spelare. Det ska bli spännande att se han i kombination med Aguero, Silva och Yaya m fl.

Den senaste värvningen, Fabian Delph, var ytterligare en åtgärd att lösa homegrown-problematiken. Fabian har nyligen tagit sig in i engelska landslaget och var Aston Villas kapten. Men inledningsvis ser jag detta som en rotationsspelare och inte en spelare som höjer nivån på laget nämnvärt. Han kommer konkurrera med Fernandinho i första hand som jag ser är den spelare som han påminner mest om. En inte helt omöjlig uppgift då jag tidvis tycker att Fernandinho saknar det sista som krävs för att tillhöra den absoluta toppen. Det ska bli spännande att se om han kan fortsätta utvecklas i sin nya miljö. Han är fortfarande ung och utvecklingsbar.

City kan inte nöja sig med dessa värvningar utan behöver agera mer än så för att kunna utmana på allvar. Man behöver ersätta en (förmodligen) utgående Jovetic och sedan så behövs ett starkt alternativ i backlinjen. Man hade ju kunnat hoppas på att ledningen, precis som alla andra, ser hur begränsad Clichy är och ersätter honom. Men det verkar vara för mycket att hoppas på. Det pratas mycket om De Bruyne och om han ska in så kan Nasris dagar (förhoppningsvis) vara räknade.

In Enes Unal (Bursaspor) Undisclosed

Raheem Sterling (Liverpool) Undisclosed

Fabian Delph (Aston Villa) Undisclosed

Ut Scott Sinclair (Aston Villa) Undisclosed James Milner (Liverpool) Dedryck Boyata (Celtic) Undisclosed Angelino (New York City) Loan Micah Richards (Aston Villa) Free Karim Rekik (Marseille) Undisclosed

Manchester United +++

Det kändes som United hade en del på gång detta fönstret och man har visat att man på allvar vill vara starkare kommande säsong.

Den största bomben vara att man kunde locka över Schweinsteiger från Bayern Munchen. En värvning som borde vara omöjlig av flera skäl. Dels för att han är en sån ikon för bayern och tysk fotboll, ingen tysk spelare har heller varit i United och nu när United verkligen inte står på toppen så lyckas man konkurrera ut alla andra om hans namnteckning. Värvningen är dock kortsiktig och det ska bli spännande och se om Van Gaal tänker att han ska spela tillsammans med Carrick som säkert har ett riktigt bra år kvar. Men de två tillsammans blir nog inte ett dynamisk och bra par på mitten. Schweinsteiger ska bli otroligt kul att se i Premier League och förhoppningsvis kan han vara den första i ett led att bryta värvningsdominansen från Bayern, Real och Barca.

Sedan plockade man in Schneiderlind från Southampton. En spelare som Wenger haft ögonen på länge och även andra lag men han gör så klart ett bra val med United med tanke på åldern på mittmittfältet. Men detta är ytterligare en spelare av liknande profil som de andra två som jag precis nämnt så blev man kortsiktigt starkare av den värvningen?? Bredden får man iaf och med tanke på just ålder på de andra herrarna så kan det ju uppstå en del skador och behov av vila när man är i Champions League så det kanske inte var så dumt. Man har även Blind som kan backa upp på mitten.

Depay förstärker offensiven men blir en konkurrent till Mata som de precis har fått igång.

Största problemet känns inte som mittbacken just nu utan faktiskt kaptenen Wayne Rooney. Hade en medioker säsong som toppstriker i United och där behövs det ett bra alternativ eller kanske faktiskt en ersättare. Frågan är bara vad man gör med Rooney då, kanske ryker Mata igen?

En mittback vore bra, och en av väldigt hög klass. Smalling är på väg mot något stort, det såg vi förra året, men han behöver en ledare som styr hela laget bakifrån. Kortsiktigt skulle det kunna vara Carrick men det behövs en ny pjäs för framtiden och det tror jag verkligen inte är Jones. Jones är Van Gaals nya O’shea och kommer få flytta runt en del där det behövs.

Vi ska inte glömma högerbacken Darmian från Torino. Tanken är nog att ojämna Rafael ska lämna laget och det ses som en uppgradering.

Mycket snack om Pedro från United nu med. En spelare som bara ökar på en redan sund konkurrenssituation på kanterna så det är inte han man ska ha in tycker jag.

In Memphis Depay (PSV Eindhoven) Undisclosed

Matteo Darmian (Torino) Undisclosed Bastian Schweinsteiger (Bayern Munich) Undisclosed 
Morgan Schneiderlin (Southampton) Undisclosed

Ut Tom Cleverley (Everton) Free Ben Amos (Bolton Wanderers) Released Tom Thorpe Released Saidy Janko (Celtic) Undisclosed Nani (Fenerbahce) Undisclosed Will Keane (Preston North End) Loan

Newcastle United ++

Det pratas faktiskt en del om Newcastle som potentiell arbetsgivare för flera toppnamn i Europa. Vilket som förvånar mig efter hur denna klubb drivs och ser ut på planen numera. Oavsett vilka som kommer in så tror jag det blir ett tungt år för Magpies. Det saknas själ i föreningen och den går tyvärr inte att köpa sig till.

Georginio Wijnaldum har jag hört väldigt gott om men inte sett själv tyvärr, en spelare som eftertraktats av fler klubbar och är stadig i landslaget som 24-åring. Ska bli en spännande ny bekantskap.

New manager Steve McClaren 

In

Georginio Wijnaldum (PSV Eindhoven) Undisclosed

Out Jonas Gutierrez Released Ryan Taylor Released Adam Campbell Released Remie Streete Released Sammy Ameobi (Cardiff City) Loan

Southampton ++

Ett lag man följer med spänning. Verkar inte ha några problem att släppa spelare och inte heller att ersätta dem. Schneiderling ser jag inte som oersättbar. En bra tvåvägsspelare men det finns många andra som kan göra det jobbet som han gör. Då ser jag Wanyama som viktigare att behålla. Detta kanske är året då Ward Prowse slår igenom med. Nu har Koeman plockat in ytterligare en spelare från Nederländska ligan, Jordy Claise. Han ska vara ersättaren till Schneiderlind, och känner vi Koeman så har han bra koll på den ligan och kvalitén. Men hur länge ska det hålla?

Martina är nog intagen för att ersätta Clyne, och japp, från Nederländerna.

Juanmi är en ung forward som varit med i alla spanska ungdomslandslag. Nätt och liten spelare och komplement till den tyngre Pellé på topp. Soares också en ung spelare, denna från Portugal.

In Juanmi (Malaga) Undisclosed Cedric Soares (Sporting CP) Undisclosed Maarten Stekelenburg (Fulham) Loan Cuco Martina (FC Twente) Undisclosed

Jordy Clasie (Feyenoord) Undisclosed

Ut Artur Boruc (AFC Bournemouth) Free Jos Hooiveld Released Cody Cropper Released Omar Rowe Released Jake Sinclair Released Nathaniel Clyne (Liverpool) Undisclosed Dani Osvaldo Released

Morgan Schneiderlin (Manchester United) Undisclosed

Stoke City ++

Stoke är numera en spelare i transferfönstren att räkna med och det var man redan på Pulis tid. Skillnaden nu är så klart profilen på de spelarna som kommer in. Man försöker att bli ett mer spelande lag under Hughes.

Ett stort minus är att Begovic går mot Given som inte varit ordinarie i ett lag på nästan 10 år. Tråkig värvning då denna målvakt nämnts i större sammanhang än den blå bänken.

Nyttiga N’zonzi lämnade billigt för Spanien och ersattes med ett lån från Chelsea, Van Ginkel.

Glen Johnson fick inget nytt kontrakt av Liverpool och hamnade i Stoke. Svårt att säga hur bra det kommer gå för Glen. Kommer han anamma Stokes sätt och inställning eller blir det mycket offensivt och halvhjärtat hemåt? Tiden får avgöra detta men eftersom han rent statusmässigt går neråt i klubbval finns det ju en risk att detta inte blir någon supervärvning.

Joselu som varit både via Real Madrid och tyska ligan är en 25-åring som ska bli spännande att se i PL. Den första träningsmatchen jag såg av honom var dock allt annat än lovande, men ska ge han några matcher innan man tar ut motorsågen.

Stoke kommer nog åter igen göra ett aktivt fönster och som mittenlag kan de vänta länge med att göra sina fynd. Viktigt att behålla sina duktiga mittbackar som jag inte förstår att fler rycker i. Amerikanen Cameron skulle göra ett bra jobb i väldigt många topplag tror jag.

In Jakob Haugaard (Midtylland) Undisclosed  Philipp Wollscheid (Bayer Leverkusen) Undisclosed  Joselu (Hannover 96) 8million EUR

Marco van Ginkel (Chelsea) Loan 
Shay Given (Aston Villa) Free 
Glen Johnson (Liverpool) Free

Ut Thomas Sorensen (Released) Wilson Palacios (Released) Andy Wilkinson (Released)

Steven Nzonzi (Sevilla) Undisclosed

Asmir Begovic (Chelsea) Undisclosed

Sunderland +

Vill man tippa på första manager som ryker ska man nog satsa sina pengar på Sunderland. Just nu stor kandidat att åka ur för mig. Och det blir inte bättre för att man värvar in Kaboul från Tottenham direkt. Ingen back som man vill eller kan sätta sin tillit till längst bak

Lens är en spelare som Advocaat haft sedan tidigare och vet vad har får av. Även han väldigt frekvent i landslaget och kommer senast från Ukraina. Vet inte bara vad som ska komma in för att Sunderland ska få en bra säsong, än så länge är det inte där iaf.

New head coach

Dick Advocaat 

In Sebastian Coates (Liverpool) Undisclosed  Adam Matthews (Celtic) £2million

Jeremain Lens (Dynamo Kyiv) Undisclosed

Younes Kaboul (Tottenham Hotspur) Undisclosed

Ut El-Hadji Ba (Charlton) Undisclosed

Santiago Vergini (Getafe CF) Loan

West Ham United +++

Ganska intetsägande start på fönstret då vi tror att West Ham framöver kommer utmana uppåt i tabellen. Bilic kommer hugga på allt av kvalité som inte de största lagen roffar åt sig så räkna med ett par fina nyförvärv till innan säsongen startar.

Jenkingson får köra vidare ett år till i West Ham och det var viktigt för i West Ham gör han ett riktigt bra jobb. Var en av få i U21 som såg riktigt bra ut med.

Payet, Obiang och Ogbonna ger tre plus men det känns som viktigast att de förlänger med Song, för visst är det inte klart?!

New manager Slaven Bilic 

In Darren Randolph (Birmingham City) Free Pedro Obiang (Sampdoria) Undisclosed Dimitri Payet (Marseille) Undisclosed

Angelo Ogbonna (Juventus) Undisclosed

Carl Jenkinson (Arsenal) Loan

Ut Dan Potts (Luton Town) Free Carlton Cole Released Guy Demel Released Jussi Jaaskelainen Released Nene Released