Uncategorized

Fokus på Liverpool i nästa avsnitt, spelar man 5-3-2? #YNWA #lfcsv PlRT @soranismail

På måndag spelar vi in nytt avsnitt. Lite extra fokus denna vecka kommer ligga på Liverpool.

Agendan för vårt 13e avsnitt:

  • Steven Gerrard Special
  • Liverpool-West Brom
  • Chelsea – Man City
  • Stryktipset (bara PL-matcherna)
  • Intervju Niclas Alexandersson (del av)
  • Arsenal – Liverpool (uppsnack om vi hinner)
  • Fantasy Premier League tävlingen

Pool började väldigt effektivt och fick bra betalt i poäng de första matcherna. Nu är man för första gången på länge med i racet i ligan, frågan är hur länge? Jag ställer mig lite frågande efter matchen mot Newcastle. Det skulle kunna vara så att Rodgers disponerar laget efter de spelare man har tillgängliga, men senast så ställde har upp med en uppställning som sades vara 3-5-2 men som egentligen var en 5-3-2.

Uppställningen skapade mer problem än vad det gav effekt tycker jag. För det första, ska du med trovärdighet säga att du ska spela 3-5-2 kan du inte ställa upp med 5st backar på planen. Även om Johnson är bra offensivt så är han back och ytterbacksspelet sitter i ryggmärgen. Vid omställningar och anfall mot Liverpool så hamnar Sissoko och Johnson utanför de tre mittbackarna och bildar en 5-backslinje utan djup. Gerrard och Henderson lämnas ensamma att hantera de situationer som uppstår på mittplan och framför mittbackarna. Mittbackarna går i sin tur inte upp någon av dem utan ligger på linje runt eget straffområde.

Moses har dessutom en väldigt offensiv position och ger inte de två sittande mittfältarna något vidare understöd. Vilket gör att Gerrard och Henderson måste hantera allt som sker på mitten. Liverpool blev väldigt sårbara så fort de två var lite ur position och då fick Newcastle gata egentligen hela vägen fram till straffområdet och kunde dra många långskott.

Antingen måste ytterbackarna spela mittfältare både i försvar och anfall eller så måste mittbackarna börja jobba med lite djup och ge Gerrard och Henderson understöd.

Tanken borde vara att man i försvar bildar en fyrbackslinje på den kanten som anfallen sker och den bortre mittfältaren kan ta steget in i mitten och ge de andra understöd På mitten.

Offensivt tycker jag inte heller att det fungerade. Moses, Suarez och Sturridge var ofta väldigt långt ifrån de andra i laget och med de utspridda lagdelarna så krävs det hela tiden att de gör 1-2 spelare för att ta sig framåt. Något som så klart Suarez tycker om men mot bra försvar och backar, som inte Newcastle har, så kommer man inte komma långt. Framför allt Moses håller inte lika hög klass i en mot en och med de öppnande och svåra passningarna.

Jag gissar att Coutinho tar Moses plats rakt av sedan och Leiva Hendersons om man ska fortsätta detta spelsystem, som är sådant mode i Italien nu. Hade man spelat 3-5-2 på riktigt kan man väl låta Moses spela istället för Sissoko?

Vi ska syna Liverpool noga i helgen och analysera dem i nästa podcastavsnitt. Är de i toppen för att stanna eller kommer de sakta dala nu? Kommer de fortsätta med 5-3-2 eller bygger han om laget för hemmamatch?

Spännande helg med Chelsea och City med som jag tror blir 2a och 1a när säsongen summeras. // Dennis

Liverpool 5-3-2